Schotland

In mei 2016 werd deze rondrit door Schotland gereden. De vertrekdatum had ik afhankelijk gesteld van het weer; bij mooi weer meteen vertrekken. En zo geschiedde: op zondag was de weersverwachting goed, dus op maandag vertrokken. De overtocht van IJmuiden naar Newcastle v.v. was snel geboekt via de website van DFDS Sea-ways ( http://www.dfdsseaways.nl/ ).vlag Schotland

De routes had ik al in de afgelopen winter uitgezet en ook de hotels waren uitgezocht, maar nog niet besproken vanwege de onbekende vertrekdatum. De hotels heb ik daarom snel kunnen boeken via www.booking.com. Niet alle hotels, die door mij waren uitgezocht, bleken beschikbaar te zijn. Alternatieven waren echter wel snel te vinden.

Het was een fantastische reis en de uitgezette route bleek schitterend. Het weer was ook prachtig: zonnig en geen regen! De weersverwachting klopte deze keer dus prima. De eerste dagen lagen de temperaturen boven de twintig graden, maar al gauw kwam het kwik niet meer boven de 13 graden. Maar nog wel nog steeds zonnig.

Op de ferry van IJmuiden naar New-castle v.v. moet je je eigen motor vastzetten met de aanwezige span-banden (op de zijstandaard en in de eerste versnelling laten staan). De andere motorrijders helpen je graag even als je niet weet wat je moet doen.Schotland

De hotels waren vlak voor de reis via booking.com gereserveerd. Dit bleek toch vaak een noodzakelijkheid enop goed geluk een hotel zoeken is vaak niet mogelijk. In Perth, Ullapool, Kyleakin en Oban zou dat problemen hebben opgeleverd en vermoedelijk zou een lange zoektocht nodig zijn geweest. Mei is een populaire maand voor motorrijders, maar ook voor rondtrekkende bussen met groepen toeristen. Ook sta je versteld van de hoeveelheid “campers” en dat schijnt in de zomer nog veel erger te zijn. In de zomer zijn de muggen ook een probleem en daar heb je in mei gelukkig nog geen last van.

Het routebestand is beschikbaar in Garmin gpx-format.

 

Gaspésie dag 1 IJmuiden - Newcastle
Gaspésie dag 2 Newcastle - Perth
Gaspésie dag 3 Perth - Beauly
Gaspésie dag 4 Beauly - Ullapool
Gaspésie dag 5 Ullapool - Kyle
Gaspésie dag 6 Skye Island
Gaspésie dag 7 Kyle - Oban
Gaspésie dag 8 Oban - Irvine
Gaspésie dag 9 Irvine - Newcastle