Maleisië

Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië. Het land bestaat uit twee delen:

  • Malakka (of West Maleisië), dat grenst aan Thailand en Singapore
  • Oost Maleisië, gelegen op het noordelijk deel van heteiland Borneo

De totale oppervlakte van Maleisië is 33.0290 km2 en is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland. Het land telt ongeveer 32 miljoen inwoners, waarvan 85% in West Maleisië woont.

Het land telt vele bevolkingsgroepen.
De grootste groep zijn de Maleiers. Zij vormen ruim de helft van de bevolking (ca. 60%). Hun positie wordt door de grondwet gewaarborgd: alleen Maleiers kunnen staatshoofd en premier worden. Hun taal is de officiële taal en zij zijn oververtegenwoordigd in het parlement. Hun godsdienst, de islam, is de officiële godsdienst van het land.

De tweede bevolkinsgroep (ca. 24%) zijn de Chinezen, die een dominerende positie in handel en industrie hebben, en samen met de Indiërs het grootste deel van de niet-agrarische beroepsbevolking vormen.

Een derde groep zijn de Indiërs, voornamelijk bestaande uit Srilankanen en Pakistanen, en zij vormen 8% van de bevolking . Zij werden, net als de Chinezen in de 19e eeuw, door de Engelsen naar Maleisië gebracht om op de plantages te werken.

   


Er zijn vele nationale parken in Maleisië, waaronder het Taman Negara NP, het Genug Mulu NP en het Kinabalu NP. Er zijn ook bergachtige gebieden, waaronder de Cameron Highlands en de Genting Highlands. De Cameron highlands liggen op een hoogte van 1500 meter en het is er dus ca. 10 graden koeler dan op zeeniveau. Dat is in de tropen een ware verademing en dat is de reden dat de Cameron Highlands erg populair zijn. Er is hier ook veel landbouw, waaronder theeplantages.

De Inca stad Machu Picchu


Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en de stad heeft bijna 2 miljoen inwoners.

De vlag van Peru

 


De vlag van Maleisië
Kuala Lumpur met de Petronas Twin Towers
Kaart van Maleisië