Uganda

Uganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door Kongo, Kenia, Ruanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van Uganda is 236.040 vierkante kilometer. Uganda is dus ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.
De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Oeganda is. Kaart van Uganda - klik hierop voor een grotere kaart met districten
Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en bergen. Het laagste punt is het Albertmeer met 621 meter. Het hoogste punt is Mount Stanley met 5110 meter.Een zesde van het land bestaat uit meren, rivieren en moerassen.

Het smeltwater uit de bergen is de belangrijkste waterbron voor de rivier de Nijl. De rivier de Nijl begint in het Victoria meer, vlak bij het plaatsje Jinja. De rivier verdeelt het land ruwweg in tweeën. Ten zuiden van de Nijl is het klimaat tropisch. Ten noorden ervan is het een stuk droger en hier is dan ook veel open savannegebied.
In Uganda wonen meer dan 40 etnische groepen, die elk hun eigen taal spreken. Het Engels en het Kiswahili worden gebruikt als gemeenschappelijke talen. Uganda behoort tot de twintig armste landen ter wereld. De belangrijkste exportproducten zijn koffie, katoen, thee, tabak en cacao. Ook worden veel bananen, granen, bonen en pinda's geteeld. De meeste Ugandezen leven van kleinschalige landbouw. Het grootste deel van de productie is voor eigen gebruik. Meer dan de helft van de Ugandese bevolking kan niet in de dagelijkse levensbehoeften voorzien.

Mocht u het land willen bezoeken, dan is het wellicht niet onverstandig om voor het begin van de reis eens te informeren naar de veiligheidsaspecten in Uganda. In het noorden van Uganda is namelijk de Lord’s Resistance Army (LRA) actief. Dit is een rebellenorganisatie die al vele doden, waaronder ook toeristen, op zijn naam heeft staan. Reizen naar sommige delen van het land wordt daarom door vele landen ontraden. Momenteel (maart 2006) is er bijvoorbeeld ook een verbod op reizen naar het Murchison Falls National park, vanwege een overval op toeristen door de LRA met dodelijke afloop in november 2005.
Uiteraard doet de regering van Uganda er alles aan om dit park weer veilig te maken en het negatieve reisadvies kan regelmatig wijzigen. De reisbureaus trekken zich van de reisadviezen weinig aan. Even uitkijken dus!


Kaart van Uganda         Vlag van Uganda

 

 


Vlag van Uganda
Kaart van Uganda
Kaart van Uganda - klik hierop voor een grotere kaart met districten