New Zealand

Nieuw Zeeland werd in 1643 vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland, door de ondekkingsreiziger Hendrik Brouwer. In het begin van de negentiende eeuw is Nieuw Zeeland door de Engelsen bezocht en in Nieuw Zeeland1840 werd het een zelfstandige Britse kolonie.

Nieuw Zeeland heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners, waarvan er 3 miljoen op het Noordereiland wonen. De hoofdstad is Wellington, maar Auckland is met 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Nieuw-Zeeland is bijna acht keer zo groot als Nederland en ongeveer net zo groot als Groot-Brittannië

Nieuw Zeeland bestaat uit vele eilanden, maar het Zuider- en het Noordereiland zijn het belangrijkst. Het Zuidereiland is daarvan het grootst en wordt van noord naar zuid gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. De hoogste top in deze bergketen is Aoraki/ Mount Cook (3724 m). In dit gebergte bevinden zich 17 pieken die boven de 3000 m uitsteken. Het Zuidereiland ondervindt regelmatig aardbevingen en door de aardbevingen in 2010 en 2011 is de stad Christchurch voor een groot deel verwoest.

Het minder bergachtige Noordereiland kent vulkanisme. Vanaf ongeveer het midden van het eiland loopt een vulkanisch actieve zone naar het noordoosten. De hoogste top op het Noordereiland is Mount Ruapehu; een actieve vulkaan met een hoogte van 2797 m.

De mooie natuur van het land trekt vele buitenlandse bezoekers. Er is veel te zien en te doen en een vakantie van zes weken is een absolute noodzaak om Nieuw Zeeland te ontdekken. Op deze website staat het (foto)verslag van onze vakantie.

week 1

week 1
Auckland, Devonport, Rangitoto, Wai-o-tapu, Huka falls, Lake Taupo, Ferry naar Zuider-eiland, Queen Charlotte Track, Queen Charlotte Drive, Abel Tasman Ntional Park (kayak)

week 2

week 2
Oparara Basin, Heaphy Track, Pancake Rocks, Punakaiki Cavern, Hokitika, Ross, Okarito, Franz Josef Glacier, Fox Glacier (heli hike), Queenstown, Shotover Jet, Ferg Burger, Taieri Gorge Railway (treinreis)

week 3

week 3
Dunedin, Otago Peninsula, Southern Scenic Road, Doubtfull Sound, Milford Highway, Milford Sound, Milford Highway, Lake Marian, Otago Central Rail Trail (fietsen), lindis Pass en Mount, Mount Cook, Inland Scenic Route

week 4

week 4
Akaroa, Christchurch, Kaikoura, Picton, Ferry naar Noordereiland, Wellington, Napier, Lake Waikaremoana en Falls, White Island (vulkaan), Cooks Beach

week 5

week 5
Cathedral Cove, Hot Water Beach, Turangi, Tongariro Alpine Crossing, Waitomo Glowworm Caves, Raglan, Longest footbridge, Russell

week 6

week 6
Zeilen, Haruru Falls, Russell, Waipoua Forest (grote bomen)