Filippijnen

De Filipijnen of Filippijnen is een republiek in Zuidoost Azië. De archipel bestaat uit 7107 eilanden, waarvan er ongeveer 1000 bewoond zijn. De totale grootte van de Filippijnen is ongeveer 300.000 km² en hiervan is ongeveer 298.710 km² land en 1830 km² water. De grootste twee eilanden zijn Luzon en Mindanao. Deze twee eilanden beslaan samen zo'n tweederde van het grondoppervlakte het land, dat ruim 7 maal zo groot is als Nederland.
De hoofdstad van de Filippijnen is Manilla, waar ca. 2 miljoen mensen wonen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest, waardoor er in de stad weinig historie te vinden is.

Op 12 juni 1898 werd de onafhankelijk uitgeroepen, na meer dan 300 jaar Spaanse overheersing. De eilanden werden echter verder  overheerst door de Amerikanen, die de eilanden voor $20 miljoen van de Spanjaarden hadden gekocht. Pas op 4 juli 1946, na bijna 50 jaar Amerikaanse overheersing, werd het land echt onafhankelijk.

De Filippijnen liggen op de langs de "Ring van Vuur", een gebied waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. Op de Filippijnen zijn dan ook veel vulkanen te vinden en er zijn regelmatig zware vulkaanuitbarstingen. De grootste en krachtigste vulkaanuitbarsting was die van de Mount Pinatubo op 15 juni 1991; het was een van de meest krachtige vulkaanuitbarsting ter wereld en de bovenste 400 meter van de vulkaan werd er door de explosie afgeblazen. Ook vulkanen als de Mount Mayon en Mount Taal zorgen regelmatig voor grote vulkaanuitbarstingen.

Kaart van de Filippijnen     Vlag van de Filippijnen

Kaart van de 'Ring of Fire'

 


Kaart van de 'Ring of Fire'
Vlag van de Filippijnen
Kaart van de Filippijnen