Ghana

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, net iets ten noorden van de evenaar. Ghana grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De oppervlakte van Ghana is 238.537 km2 en is daarmee ongeveer 6,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Accra en hier woont ongeveer 10% van de bevolking. In Ghana wonen bijna 21 miljoen mensen. De bevolking is voor 63% christelijk en 16% islamitisch. De moslims leven voornamelijk in het noorden van het land.

Ghana heeft een lange geschiedenis als kolonie. In 1471 kwamen de Portugezen naar Ghana. Zij zagen dat de stamhoofden bekleed waren met gouden sieraden en het betaalmiddel bestond uit gouden beeldjes. De Portugezen vestigden zich langs de kust om handel te drijven en vooral ook om goud te vinden. Om hun belangen te beschermen, bouwden de Portugezen vele forten. Ghana stond toen bekend als de goudkust.

Kaart van ghana; klik op de kaart voor een grotere landkaart     de ligging van Ghana

Naast de handel en goud, werd Ghana in de zeventiende eeuw ook bekend als leverancier van slaven. In de koloniën in Noord en Zuid-Amerika waren veel slaven nodig en de sterke afrikanen waren erg geschikt om het zware werk te verrichten. De slaven werden door plaatselijke slavenhandelaren uit het binnenland gehaald. Vaak waren dit hun oorspronkelijke vijanden. Zij gingen het land in en ‘ontvoerden’ gehele dorpen, inclusief kinderen, vrouwen en mannen. De slaven werden dan aan de kust geruild met de Europeanen, in ruil voor wapens en Europese goederen. Ze werden in de forten opgesloten, in afwachting van hun vervoer naar Amerika. Jaarlijks werden er zo’n 10.000 slaven weggevoerd. Er stonden 76 forten langs de kust van Ghana, wat inhoudt dat er elke 6 kilometer één gebouwd was. Steeds meer Europese landen werden in de zeventiende eeuw aangetrokken tot het goud en de slaven van de Goudkust. Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Hollanders bouwden grote verdedigingswerken en beconcurreerden elkaar. De diverse slavenforten wisselden dan ook regelmatig van eigenaar. De slavenhandel heeft eeuwenlang geduurd: vanaf eind 16e eeuw tot het begin van de 19e eeuw. Nederland schafte de slavernij pas af in 1818. Nog steeds zijn veel forten belangrijke monumenten van Ghana. Sommige zijn musea geworden: St George in Elmina en Cape Coast Castle zijn een bezoek zeker waard. Afro-Amerikanen zien deze plekken als bedevaartsplaatsen en zij gaan daar op zoek naar hun ‘roots’.

Op 6 maart 1957 werd Ghana, als eerste van de West-Afrikaanse landen, onafhankelijk verklaard.

de vlag van Ghana

 


de vlag van Ghana
de ligging van Ghana
Kaart van ghana; klik op de kaart voor een grotere landkaart