Utah

Utah is een staat in het midden westen van de Verenigde Staten van America. Utah heeft een oppervlakte van 220080 km² en is daarmee ruim vijf keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Utah is Salt Lake City en tevens het centrum voor de Mormoonse kerk.

Oorspronkelijk werd het gebied bevolkt door Indianenstammen als de Uintah, Ouray en Utes. Utah is hiernaar vernoemd.

Op 24 juli 1847 kwamen de eerste Mormoonse kolonisten in het gebied aan en deze stichtten de hoofdstad Salt Lake City. Dit gebied was toen ver verwijderd van andere Amerikaanse nederzettingen. De regio behoorde toen nog tot Mexico, dat het na een oorlog in 1848 aan de Verenigde Staten moest afstaan.

De kolonisten stichtten honderden nederzettingen in een poging om land en grondstoffen voor zichzelf veilig te stellen. Daarbij kwamen ze in conflict met Indianen die deze gebieden van oudsher bevolkten.

Pas op 4 januari 1896, na een lange periode het Utah-territorium geweest te zijn, werd Utah formeel de 45e staat van de Verenigde Staten. De lokale leiders hadden hier al meer dan veertig jaar voor gepleit, maar waren daarbij telkens op weerstand van de federale overheid gestuit, die onder meer eiste dat de polygamie afgeschaft zou worden.

vlag van Arizona - klik op vlag voor een grotere kaart

Kaart van Utah Mogi Dugway
Zion National Park

 

 

 

 


Zion National Park - in de sneeuw
Mogi Dugway - onverhard deel van de snelweg UT-261
Kaart van Utah
Vlag van Utah