Japan

Japan bestaat uit meer dan 3000 eilanden, maar de bevolking woont vooral op de vier grote eilanden, Hokkaido, Kyushu, Shikoku en Honsu. Honsu wordt weer opgedeeld in de delen Tohoku, Chubu, Chugoku, Kinki en Kanto. Japan heeft ongeveer 128 miljoen inwoners.

Japan bestaat uit vulkanische eilanden en dat is op het eiland Kyushu goed te zien, want daar zijn nog een aantal zeer actieve vulkanen. ook aardbevingen komen regelmatig voor omdat de Pacifische plaat en de Filipijnse plaat langzaam (enkele centimeters per jaar) naar beneden duiken onder de Euraziatische plaat. Dit proces, waarbij de platen zich moeizaam langs elkaar schuiven, veroorzaakt grote spanningen. De plaatselijk in de loop der vele jaren opgebouwde spanning kan zich ontladen in een plotselinge verschuiving, de aardbeving. Een van de meest bekende aardbevingen was de aardbeving van Kobe op 17 januari 1995, waarbij 6400 doden en 43.000 gewonden vielen. Er werden toen 250.000 gebouwen beschadigd of verwoest.

Japan is een schitterend vakantieland voor liefhebbers van zowel de grote steden en van de natuur. Het openbaar vervoer is uitstekend ontwikkeld. Er rijdt een groot aantal Japan Rail (JR) hogesnelheidstreinen met een frequentie van soms elke 4 minuten. Verder zijn er vele treinverbindingen van Japan Rail (JR) en een aantal private spoorlijnen. Voor de vakantieganger is in Amsterdam, bij het kantoor van de JAL, een 1,2 of 3 weekse kaart voor de treinen te koop. Deze zgn. Japan Rail Pass is alleen buiten Japan te koop. In de steden rijden vele metro's, vaak elke 2 minuten. Uiteraard rijden er ook nog de nodige bussen.

Kaart van Japan - klik op eiland voor fotoreportages


Kaart van Japan - klik op eiland voor fotoreportages