New Mexico

New Mexico is sinds 1912 de 47ste staat van de Verenigde Staten van Amerika. vlag van New Mexico

De staat heeft een opervlakte van 315.194 km² en is daarmee ca. 8,5 keer de oppervlakte van Nederland.
New Mexico meet van noord naar zuid ca. 600 km en van oost naar west ca. 550 km.

New Mexico heeft slechts 2 miljoen inwoners.

De hoofdstad is Santa Fe, maar de grootste stad in New Mexico is Albuquerque.

New Mexico is hoog gelegen en de gemiddelde hoogte is 1735 m. Het hoogste punt is Wheeler Peak (4011 m), onderdeel van de Rocky Mountains, die de staat van noord naar zuid doorkruisen.

De belangrijkste rivier is de Rio Grande, die ontspringt in Colorado en verder naar het zuiden stroomt en dan in Texas de natuurlijke grens vormt met Mexico.

Kaart van New Mexico

New Mexico grenst aan het land Mexico en aan de staten Texas, Oklahoma, Arizona, Colorado en Utah. Het punt waar de grenzen met de laatste drie kruisen heet Four Corners.

Het landschap in het zuidenoosten van New Mexico, de Pecos plains, wordt gedomineerd door grote vlaktes, afgewisseld met heuvels en bergen.
Het westen en noorden van New Mexico zijn bergachtig en hoog. Passen met een hoogte van ca. 2900 meter zijn vrij normaal.
In het noorden is wintersport dan ook erg populair en er zijn vele skigebieden. Niet-amerikaanse toeristen kom je hier, net zoals in de rest van New Mexico, niet tegen.

Ten noorden van Silver City ligt het enorme Gila forest, met een oppervlakte van 13.500 km² een van de grootste bossen in de Verenigde Staten.

 

 

 

De bekende Route 66 liep ook door New Mexico, maar hier is niet erg veel van terug te vinden. Voor het grootste gedeelte is Route 66 vervangen door de snelweg Interstate 40. In sommige stadjes zijn wel overblijfselen van, voonamelijk motels, te vinden. Deze verkeren vaak in erbarmelijke staat en zijn het bekijken nauwelijks waard. Jammer!

Route 66


De kaart van New Mexico - klik voor een grotere kaart.
Route 66 - de 'historische' gebouwen hebben betere tijden gekend
De vlag van New Mexico