Peru

Peru is een republiek in Zuid-Amerika en is qua grootte het derde land in dit werelddeel, na Brazilië en Argentinië. De totale oppervlakte van Peru is 1.285.216 km2 en is dus ongeveer 35 keer zo groot als Nederland.

Peru ligt langs de kust van de Stille Oceaan en grenst in het noorden aan en Ecuador, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden aan Bolivia en Chili. De kustlijn is zo'n 2400 kilometer lang en het kustgebied bestaat voornamelijk uit woestijn. Het is een van de droogste gebieden op aarde en het regent er vaak maar een keer per jaar. De gemiddelde neerslag in Lima is 5 mm per jaar.

Kaart van Peru    Begroeiing in Peru

    
Wat verder landinwaarts is het het Andes gebergte te vinden, dat van noord naar zuid door het land loopt. Dit gebergte bestaat uit twee bergketens met daartussen een hoogvlakte met een gemiddelde hoogte van ongeveer 4000 meter. In deze hoogvlakte ligt op 3812 meter hoogte het Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Het Andesgebergte heeft 29 bergen die hoger zijn dan 6000 meter en in het zuidelijke deel van Peru komen nog actieve vulkanen voor. Ook aardbevingen komen in het land veel voor. Hoog in de bergen, op'een hoogte van ruim 2300 meter, ligt de heilige incastad Machu Picchu. Deze stad is een van de grootste toeristische attracties van het land.

De Inca stad Machu Picchu


Ten oosten van de Andes ligt de Amazonelaagvlakte. De helft van het Peruaanse grondgebied bestaat uit dit tropische laagland. In dit deel van Peru begint de Amazone rivier, die ongeveer 6500 kilometer lang is.

Lima is de hoofdstad van Peru en heeft ongeveer 8 miljoen inwoners. Het is altijd een belangrijke havenstad geweest en ligt in het woestijngebied van Peru.

De vlag van Peru

 


De vlag van Peru
De Inca stad Machu Picchu
Begroeiing in Peru
Kaart van Peru