Brazilië

Vanaf duizenden jaren voor Christus werden het Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië bewoond door Indianen. In 1500 werden de Braziliaanse kusten door de Portugese zeevaarder Pedro Alvares Cabral veroverd. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. In de 18e eeuw werd het Portugese gezag verstevigd en werd het Portugees in Brazilië de officiële taal. De Jezuïeten, die de indianen beschermden, werden  verbannen.
Van 1630 tot 1654 werden de Braziliaanse bezittingen van de Portugezen gedeeltelijk veroverd door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De verschillende gouverneurs van de kolonie trachtten zoveel mogelijk immigranten naar het gebied te lokken, maar met weinig succes. Uiteindelijk werden de Nederlanders in 1654 uit het gebied verdreven door de Portugezen.

Brazilië heeft vier verschillende soorten gebieden:

 • de tropische kuststrook die oorspronkelijk was bedekt met Atlantisch regenwoud
 • Het Hoogland van Brazilië. Dit gebied bestaat uit tropisch regenwoud  en bossen
 • In het noordoosten van Brazilië is een droog en woestijnachtig gebied
 • Het Amazonebekken in het noorden en westen. Hier bevindt zich het Amazoneregenwoud en de meest waterrijke rivier van de wereld, de Amazone.

 • De totale oppervlakte van het land bedraagt 8.511.965 km2. Brazilië is daarmee 240 keer zo groot als Nederland. Brazilië heeft ongeveer 195 miljoen inwoners, en de grootste stand is Sao Paulo met 19 miljoen inwoners. Ongeveer 1,5 miljoen Brazilianen zijn van Japanse afkomst; Brazilië is het land met de meeste Japanners buiten Japan. De bekende steden van Brazilië zijn Rio de Janeiro, Sao Paulo en Salvador. De hoofdstad Brasilia is bij velen wat minder bekend.

   

  De stad

  kaart van Brazilie     Vlag van Brazilie

   


  Vlag van Brazilie
  kaart van Brazilie
  Sao Paulo