Italië

Italië ligt in het zuiden van Europa. De totale oppervlakte van Italië is ruim 300.000 vierkante kilometer en is daarmee meer dan zeven keer zo groot als Nederland. Het land is lang en smal; van noord naar zuid meet het land ongeveer 1200 kilometer. De afstand tussen de oost- en de westkust is vaak niet meer dan ca. 60 kilometer. Italië heeft ruim 58 miljoen inwoners en is de zevende economie van de wereld.

Italië bestaat voor ruim 75% uit heuvels en bergen. In het noorden liggen de Alpen en de Dolomieten. Tussen de povlakte en Napels liggen de Apennijnen, een bergrug met de berg Corno Grande (2912 m) als hoogste punt. Hier ligt ook de meest zuidelijke gletsjer van Europa, de Calderonegletsjer.
In het zuiden liggen nog veel actieve vulkanen, zoals de Vesuvius, de Etna en de Stromboli. Deze laatste is de meest actieve vulkaan, maar de Vesuvius en de Etna zijn gevaarlijker omdat deze altijd explosief uitbarsten.

Etna

In het noorden van Italië ligt de Povlakte, genoemd naar de rivier de Po. Deze vlakte is ongeveer 500 km lang en is zeer vruchtbaar. Hier liggen ook grote steden zoals Milaan, Bologna, Modena, Ravenna en Ferrara.

De hoofdstad van Italië is Rome, dat halverwege het land aan de westkust ligt. Rome heeft ongeveer 2,7 miljoen inwoners en is de grootste stad in Italië.

Italië heeft een rijke historie en is in de oudheid het centrum van Europa en omstreken geweest. Er zijn in het hele land dan ook erg veel oudheden te vinden uit de Romeinse tijd (van 50 voor Chr. tot ca. 500 na Chr.).

Kaart van Italië

Italiaanse vlag


Italiaanse vlag
Kaart van Italië
De vulkaan de Etna