Slovenië

Slovenië ligt ten zuiden van Oostenrijk en heeft ca. 2 miljoen inwoners. De oppervlakte van het land is 20.373 km² en is daarmee qua grootte de helft van Nederland. Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en de stad heeft bijna 300.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Ljubljanica en heeft een erg lage criminaliteit. 's Avonds alleen over straat lopen is meestal geen enkel probleem. Het is relatief rustig in de stad (2018) en de hoeveelheid toeristen is nog niet overweldigend. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grootte van de stad en de beperkte hoeveelheid toeristische trekpleisters.

Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. Een klein deel van het huidige Slovenië lag in Hongarije. Na de tweede wereldoorlog ging Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië.

Na de Tiendaagse Oorlog in 1991 werd Slovenië onafhankelijk. Het is een erg modern land met veel wintersport mogelijkheden. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Op 1 januari 2007 is Slovenië officieel toegetreden tot de eurozone, zodat alles betaald kan worden met Euro's.

 

Kaart van Suriname     Surinaamse vlag

Presidentieel paleis

 


Ljubliana, gelegen aan de rivier Ljubljanica
Sloveense vlag
Kaart van Slovenië