Reizen in Japan

Reizen in Japan is absoluut niet moeilijk. Het reizen per auto, motorfiets of met het openbaar vervoer behoort tot de mogelijkheden.

 

Reizen met auto of motorfietsMotorrijden in Japan

Het reizen met de auto of motorfiets is prima te doen; er wordt netjes gereden en de wegen zijn in prima conditie. Op de borden zijn de wegnummers en de plaatsen in het Japans én in het Engels aangegeven.

Als alleen tussen de steden en in de steden wordt gereisd, dan is het openbaar vervoer de meest geschikte manier van reizen. De expressway's zijn namelijk duurder dan de trein.

In het binnenland zijn auto of motorfiets de aangewezen vervoersmiddelen. Er zijn voldoende verhuurbedrijven en de prijzen liggen over het algemeen niet hoog. In september 2015 heb ik twee weken door Japan gereden op een motorfiets. Een fantastische ervaring en het rijden is in Japan probleemloos. Wij hadden de motor gehuurd bij ApexMoto in Yamanashi, vlak bij Mount Fuji. Rijden vanuit Yamanashi heeft tot voordeel dat niet door een drukke stad gereden hoeft te worden. Japan is overigens een motorland bij uitstek en er wordt door de Japaners zelf ook veel motor gereden. De hotels hadden we voornamelijk geboekt bij www.booking.com.

Als een gebied met veel bebouwing moet worden doorkruist, dan is het aan te raden om de tolweg te nemen. Deze wegen rijden prima door en de betaling kan met een ETC-box, maar contante betaling of creditcard is bijna net zo makkelijk (groene baan nemen).

 

Reizen met het openbaar vervoer

Reizen in Japan is eenvoudig door een uitstekend openbaar vervoersysteem. Het is schoon, veilig (ook 's avonds) en ze rijden stipt op tijd. In het hele land rijden veel treinen en ook veel verschillende soorten treinen. Het valt trouwens erg op dat de Japanners voor buitenlanders erg behulpzaam zijn. Als je op een kaart kijkt, dan wordt vaak al meteen hulp geboden door een voorbijganger. Ook de Japan Rail medewerkers op de stations zijn voor het reizen een uitstekende informatiebron.
Met een Japan Rail pass zijn nagenoeg alle treinen te gebruiken, behalve de Nozomi Skinkansen, en ook kunnen er stoelen voor een bepaalde reis worden gereserveerd. Ook sommige boot en busdiensten kunnen met de JR pass gratis worden gebruikt. Deze JR rail pass is alleen verkrijgbaar buiten Japan en de adressen kunnen gevonden worden op

http://www.japanrailpass.net/en/purchase.html

De snelste treinen zijn de Shinkansen treinen. Deze hogesnelheidstreinen zijn weer onderverdeeld in de Kodama, Hikari en Nozomi. De Kodama is de "langzaamste", de Hikari is de "intercity" en de Nozomi is de snelste. Alle Shinkansen treinen halen een snelheid van ongeveer 300 km/uur en ook de Kadama is dus niet echt langzaam te noemen, maar stopt alleen wat vaker. Op de Shinkansen treinen kan op een gereserveerde of niet-gereserveerde stoel worden gereisd. Reserveren is buiten het seizoen niet echt nodig, maar wel gemakkelijk en bovendien gratis met de JR pass. De JR pass is overigens niet te gebruiken op de Nozomi treinen. Op sommige trajecten rijdt de Shinkansen in de spits elke 4 minuten, en op de seconde nauwkeurig!

Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen     Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen

Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; versnaperingen zijn verkrijgbaar     Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; van harte welkom geheten

Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; de oudste vorm - de bullettrain     Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; zelfs als dubbeldekker

Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen     Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen

Verder zijn bijna alle treinen opgenomen in het Japan Rail netwerk. Slechts een enkel kleine lokale spoorlijn valt erbuiten. Normaal zijn de treinen verdeeld in vier categorieën, nl: de limited (rapid) express, de express, de rapid en de normale (futsu) treinen. Tussen deze treinen zit een dramatisch verschil in snelheid, dus het zaak om de goede trein te nemen. Het plannen van een treinreis is erg eenvoudig via deze websites

http://www.hyperdia.com/cgi-english/hyperWeb.cgi

http://www.jorudan.co.jp/english/norikae/e-norikeyin.html

JR pass gebruikers kunnen hier ook aangeven dat niet gereisd wordt met de Nozomi treinen.

Japan - Limited Express trein     Japan - Limited Express trein

Japan - Limited Express trein     Japan - Limited Express trein; interieur

Japan - Limited Express trein links, normale trein rechts     Japan - normale trein; interieur

Japan - normale trein in Tokio     Japan - normale trein naar Miyajima

Japan - normale trein naar Aso     Japan - normale trein naar Matsumoto

In de steden kan natuurlijk gebruik worden gemaakt van de metro. Eenvoudig een kaartje kopen bij de automaat, waarop ook de Engelse taal kan worden geselecteerd. De prijs van het kaartje kan worden afgelezen op de plattegronden die boven de automaten hangen. In de spits rijden de metrotreinen vaak elke twee minuten. In veel steden, zoals Hiroshima en Nasasaki rijden ook trams.

Japan - metro in Tokio     Japan - metro in Tokio

Verder is zo ongeveer elke plek buiten de steden te bereiken met de bus. Informatie hierover kan gevonden worden bij de lokale tourist information.

Japan - bus naar Mount Aso     Japan - bus naar Kamikochi

Ook een fiets is een fantastisch vervoersmiddel in de steden en dorpen. Vaak hebben hotels zelf fietsen of kan je bij de lokale fietsenverhuur terecht. Fietsen kan aan de linkerkant van de weg, maar het gebruikelijker om op de stoep te fietsen.

Japan - fietsenverhuur in Kamakura     Japan - fietsen mag je overal

Deze tourist information, die op elk station te vinden is, heeft ook informatie over alle accommodatie in de buurt. Reserveringen bij westerse hotels of Japanse guesthouses kunnen hier eenvoudig worden gemaakt, zeker ook omdat de medewerkers hier goed Engels spreken. Een hotel kan natuurlijk ook op internet worden gereserveerd met bijv. Booking.com. Ook hebben de hotels ketens (zoals bijv. Route-Inn of Tokyu hotels) een eigen website.

Verder is het handig om een goede reisgids en een vertaalboekje mee te nemen. Beide boeken zijn verkrijgbaar van "the Rough Guide" en voldoen naar mijn idee het beste.

Japan - zo kan het natuurlijk ook     Japan - JR boot naar Miyajima

 


De zuidkust van het Izu schiereiland
Japan - JR boot naar Miyajima
Japan - zo kan het natuurlijk ook
Japan - fietsen mag je overal
Japan - fietsenverhuur in Kamakura
Japan - bus naar Kamikochi
Japan - bus naar Mount Aso
Japan - metro in Tokio
Japan - metro in Tokio
Japan - normale trein naar Matsumoto
Japan - normale trein naar Aso
Japan - normale trein naar Miyajima
Japan - normale trein in Tokio
Japan - normale trein; interieur
Japan - Limited Express trein links, normale trein rechts
Japan - Limited Express trein; interieur
Japan - Limited Express trein
Japan - Limited Express trein
Japan - Limited Express trein
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; zelfs als dubbeldekker
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; de oudste vorm - de bullettrain
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; van harte welkom geheten
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen; versnaperingen zijn verkrijgbaar
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen
Japan - hogesnelheidstrein Shinkansen