Sao Paulo

São Paulo is een miljoenenstad in Brazilië en het is de één na grootste stad in de wereld. Alleen de Japanse stad Tokio is groter. Het aantal inwoners wordt, inclusief de buitenwijken, geschat op ongeveer 19 miljoen.

São Paulo op 25 januari 1554 gesticht door de Portugese Jezuïet José de Anchieta en bestond in het begin uit enkele huizen en een gebouw, dat dienst deed als kerk en school. Het was een plek van waaruit het Christendom verspreid werd. Tot 1870 was het een onbeduidend stadje. De inkomsten werden verkregen door de vondst van goud en edelstenen. Later werd begonnen met het verbouwen van suikerriet en koffie. Vooral in de 19de en het begin van de 20ste eeuw was São Paulo het centrum van de koffiehandel. Vandaag beslaat São Paulo meer dan 1500 km², dat is drie keer zo groot als Parijs. São Paulo is het economische en culturele centrum van Brazilië. Uit de stad komt 40% van de Braziliaanse industriële productie.

Doordat de stad vrij jong is en de laatste zeventig jaar pas sterk gegroeid is, staan er weinig oude gebouwen, waarvan er weer vele zijn afgebroken om plaats te maken voor moderne hoogbouw. In het centrum bevinden zich de meeste gebouwen uit het einde van de 19de tot het begin van de 20ste eeuw. Veel gebouwen hebben soms Franse kenmerken, omdat de architecten veelal hun opleiding in Frankrijk genoten. In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof het zakencentrum van het stadscentrum naar de Avenida Paulista, bij de wijk Jardins.

In de stad staan vooral moderne gebouwen, maar zo hier en daar staan ook prachtige oudere gebouwen. In het verleden hebben  veel mensen uit diverse landen zich in São Paulo gevestigd, zoals Chinezen, Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Japanners. De stad kent ook een uitgebreide Nederlandse gemeenschap. In de stad zijn vele mooie wijken, zoals de Japanse wijk Liberdade, Vila Madalena, etc. Ook het oude centrum, bij het metrostation Se en Sao Bento, is een bezoek zeker waard.

De stad - Pátio do Colégio; een jezuietenklooster,nu museum en kerk; op deze plaats is de stad São Paulo gesticht het centrum
Vila Madalena - Rua Harmonia andere wijken en bezienswaardigheden (Liberdade, Luz, Vila Madalena, Pinacoteca de Estado)
Hotel Unique hotel Unique; een uniek hotel

 


Hotel Unique
Vila Madalena - Rua Harmonia
De stad - Pátio do Colégio; een jezuietenklooster,nu museum en kerk; op deze plaats is de stad São Paulo gesticht