Sultanaat Oman

Oman is een sultanaat in het Midden-Oosten. Het land grenst in het westen aan de Emiraten en Saudi Arabië. Verder is het land omgeven met het water van de Golf van Oman en de Arabische zee. De kust is maar liefst 1700 km lang. Het land heeft een oppervlakte van 300.000 km2 en is dus ruim acht keer zo groot als Nederland.

De hoofdstad is Muscat, een kleine plaats waar ongeveer 85.000 mensen wonen. Muscat wordt omgeven door vele andere kleine plaatsen zoals Mutrah, Ruwi en Al Qurm. In het gebied in en rond Muscat wonen 500.000 mensen.
In het land wonen ongeveer 3 miljoen mensen, waarvan een kwart uit buitenlanders bestaat. Het is met 10 inwoners per km2 één van de dunst bevolkte landen ter wereld.

Lange tijd waren de visserij en de landbouw de enige bron van inkomsten voor Oman.
In de landbouw zijn nu ongeveer 200.000 mensen werkzaam. In totaal is er 100.000 ha geschikt voor landbouw en op dit moment is 60% daarvan daadwerkelijk in gebruik. Er wordt van alles verbouwd en het is er opvallend hoe groen het land eigenlijk is.
De visserij is na de olie- export de belangrijkste bron van inkomsten voor Oman. Ook hier wordt weer veel geïnvesteerd om door moderniseren deze bedrijfstak uit te bouwen. Per jaar wordt er ongeveer 150.000 ton vis gevangen.
Pas vrij laat werd er in Oman olie gevonden. In augustus 1967 werd de eerste olie geëxporteerd. Sinds 1970 zijn er vele nieuwe olievelden ontdekt en in 1996 werden er 853.000 vaten per dag geproduceerd van 93 velden. De oliereserves zijn niet erg groot, maar tijdens het zoeken naar de aardolie werden er flinke gasbellen ontdekt. De reserves bedragen minstens 27 triljoen kubieke voet.

Sultan Qaboos     Vlag van Oman

Oman wordt sinds 1970 geregeerd door Sultan Qaboos en hij heeft het land langzaam omgevormd tot een modern land. Er zijn uitstekende wegen, maar een 4x4 terreinauto met high/ low-gearing is geen overbodige luxe als je ook de wat meer afgelegen plekken wil bezoeken. Deze auto's gebruiken wel wat meer brandstof, maar met een literprijs van ca. 25 eurocent is dat niet zo'n probleem.
Je kan door de droge rivierbeddingen of wadi's rijden en je komt dan door ongerepte stukjes Oman, langs allerlei dorpjes en plantages. Het is ook goed mogelijk om door de woestijn te rijden, maar dat moet je wel met meerdere auto's tegelijk doen.

Oman is een fantastisch vakantieland. De bevolking is ongelooflijk aardig en behulpzaam, het is er heerlijk rustig en je komt er buiten de toeristische plekken geen toerist tegen. Er is erg veel te zien en te doen, en de hotels zijn prima. Het was altijd een relatief goedkoop land, dat steeds meer toeristen ging trekken. Tegenwoordig (2015) is het land een stuk duurder en drukker geworden. Vrienden, die in 2015 zes weken op de motor door Oman en de Wahiba Sands zijn getrokken, zijn nog steeds van mening: wat een plaatje en wat een vriendelijke bevolking.

Oman ligt in het Midden-Oosten en is dus vooral in de zomer erg warm. Meestal is de lucht echter erg droog, zodat het meestal niet zo warm aanvoelt. Wij zijn in de zomerTemperaturen in Muscat(augustus 2005) naar Oman geweest en de temperatuur is ons heel erg meegevallen. Je went vrij snel aan de temperatuur. Tijdens ons bezoek aan Ras Al Jinz koelde het 's avonds af naar 25 oC en je zag veel mensen met een vest of trui lopen, zo koud voelde het aan.

In de zomermaanden valt er niet veel regen. De meeste regen valt in de wintermaanden. In de bergen kan dan erg veel regen vallen, waardoor de rivieren snel veranderen van droge rivierbeddingen in kolkende watermassa's. Voorzichtigheid is dus in de wintermaanden geboden.

Mocht je op vakantie willen naar Oman, dan is het aan te raden om het boek "Off-road in Oman" aan te schaffen. Het is in europa moeilijk verkrijgbaar, maar in het Midden-Oosten is het een bekend boek dat algemeen verkrijgbaar is. Er is recentelijk een vernieuwde uitgave verschenen, maar in de winkels ligt vaak nog de oude versie. Ook is een boek als de "Oman Explorer" aan te raden, waarin gegevens staan over hotels, openingtijden, etc.  Uiteraard is een goede en vooral recente wegenkaart een vereiste. Er wordt veel geïnvesteerd in de infrastructuur en dat zorgt voor veel veranderingen. Zelf rijden is overigens geen enkel probleem.

Het boek 'off-road in Oman'     Het boek 'Oman explorer'     Wegenkaart van Oman

 

kaart van Oman


Kaart van Oman
Wegenkaart van Oman
Het boek 'Oman explorer'
Het boek 'off-road in Oman'
Temperaturen in Muscat
Vlag van Oman
Sultan Qaboos